Jak wygląda maszynowe pakowanie produktów?

Jednym z ważniejszych etapów podczas produkcji żywności jest jej pakowanie. Bardzo ważne jest, aby proces pakowania był szybki, a jednocześnie zapewniał żywności odpowiednią ochronę. Obecnie w zdecydowanej większości wypadków, żywność jest pakowana maszynowo.

Co to jest folia flowpack?

folie flowpackProdukcja żywności jest procesem podzielonym na kilka niezmiernie istotnych etapów. Bardzo ważnym jest szczególnie jej pakowanie, gdyż sposób zapakowania produktów spożywczych ma największy wpływ na ich trwałość. Obecnie w zdecydowanej większości wypadków żywność jest pakowana w sposób maszynowy, do czego wykorzystuje się folie flowpack. Proces pakowania przy pomocy tej folii zachodzi bardzo szybko, a wykorzystuje się do tego maszynę, od której folia ta wzięła swoją nazwę czyli Flowpack. Maszyna ta zgrzewa jeden kraniec folii, tworząc w ten sposób pewnego rodzaju kieszeń, w której umieszczane są różnego rodzaju produkty spożywcze. Po umieszczeniu w niej wymaganej ilości, folia jest zgrzewana na drugim jej końcu i w ten sposób powstaje wytrzymałe i solidne opakowanie. W ten sposób pakuje się zwłaszcza te produkty, gdzie w jednym opakowaniu ma znajdować się większa ich ilość – dobrym przykładem mogą być tu cukierki, czy też ciastka. Oprócz tego typu produktów, folia flowpack jest także wykorzystywana do tych produktów, które są narażone na zepsucie, czyli na przykład pakowane mięso czy też wędliny. Pod powierzchnią utworzonego z folii flowpack opakowania nie ma miejsca, gdzie mogłyby się rozwijać bakterie, powodujące psucie się żywności.

W obecnych czasach zarówno pakowanie, jak i produkcja żywności odbywa się w sposób maszynowy, co pozwala na znaczną oszczędność czasu i wyprodukowanie większej ilości towaru w krótkim czasie. Oczywiście, do pakowania maszynowego wymagane jest użycie odpowiednio przystosowanego opakowania.