Smaczna kuchnia ajurwedyjska

To co spożywamy kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, bo jesteśmy tym, co jemy. Wiele osób stosuje określoną dietę, która może mieć na celu zrzucenie zbędnych kilogramów, detoks czy zachowanie stałej wagi. Jednak zawsze powinna ona być zdrowa.

Jakie są przepisy ajurwedyjskie? 

kuchnia ajurwedyjskaDla niektórych osób zdrowa dieta to sposób życia, gdyż cenią naturę i chcą z niej czerpać wszystko co najlepsze. W Internecie można znaleźć sporo diet, które dają różne efekty i często wymagają całkowitej zmiany jadłospisu. Jednak jest też dieta, która może być bliska każdej osobie, która pragnie zdrowo żyć. Jest to dieta ajurwedyjska, która przez niektórych jest nazywana dietą detoks z uwagi na dużą zawartość warzyw i owoców. Jej głównym założeniem jest nie jedzenie mięsa ani produktów przetworzonych. Kuchnia ajurwedyjska opiera się na produktach naturalnych, przetworzonych i nie zawierających mięsa. Na liście dozwolonych produktów spożywczych są przede wszystkim kasze,  ryże, jajka,  warzywa i liczne nasiona, pestki oraz orzechy. Jest to dieta, która powinna zasmakować każdemu, ponieważ jest urozmaicona i bogata w naturalne produkty oraz suoerfoods. Przepisy kuchni ajurwedyjskiej są dość proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego też sprawdzą się u osób zabieganych i dużo pracujących. Co prawda ajurwedyjska dieta nie zakłada zrzucenie nadprogramowych kilogramów, ale za to jest lekkostrawna. Jej filozofia mówi, że można jeść wszystko, ale w określonych ilościach, w zależności od typu człowieka.

Jedzenie powinno być przyjemnością, a to co znajduje się na talerzu musi wygląda estetycznie i smacznie. W kuchni ajurwedyjskiej wszystkie posiłki są przygotowywane na bieżąco, zatem zawsze są świeże. Aby rozpocząć z nią przygodę  niepotrzebne sa specjalne przygotowania.