W co pakuje się kiszonkę?

 

Przygotowywanie kiszonek to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania zapasów karmy dla zwierząt a zwłaszcza bydła na zimę. Polega ono na pakowaniu skoszonej trawy w specjalne baloty, owijane folią która później ulega procesowi kiszenia, stając się najlepszym typem karmy dla zwierząt. Chcąc zapewnić w naszym gospodarstwie właściwą ilość kiszonki na cały rok, powinniśmy dokładnie przemyśleć jaki typ folii będzie do tego najlepszy.

Kiszona trawa, czyli odpowiednie zapakowanie kiszonek

gruba folia kiszonkarskaAby kiszonka była odpowiednio zabezpieczona i miała właściwe warunki w których zajdzie proces kiszenia, niezbędne będzie zakupienie właściwej folii w którą zostaną owinięte gotowe baloty. Gruba folia kiszonkarska zapewni nie tylko odpowiednie opakowanie dla balotów lecz także będzie stanowiła ochronę przed zbytnim oddziaływaniem słońca. Mówiąc o doborze rodzaju takiej folii, należy zwrócić uwagę na jej kolor. Najlepiej jeśli będzie w odcieniu bieli, gdyż zapewni to najlepsze odbicie promieni słonecznych, co ma na celu zapobieganie powstawaniu wewnątrz balotów wysokiej temperatury, mogącej doprowadzić do ich samozapłonu. Dzięki zapakowaniu kiszonki w taką folię, będziemy mogli ułożyć je w dowolnym miejscu na terenie całego gospodarstwa bez obawy, że negatywne warunki atmosferyczne wpłyną na jej jakość. Warto pamiętać jednak o doborze jej właściwej ilości, która umożliwi nam owinięcie dowolnej ilości gotowych balotów kiszonki.

Folie używane do owijania kiszonki posiadają specyficzne właściwości, pozwalające na zachowanie świeżości zapakowanego pokarmu dla zwierząt a także odpowiednich warunków dla procesu kiszenia. Wybierając folię kiszonkarską, będziemy mogli być spokojni o przygotowane zapasy karmy które na pewno zachowają swoje właściwości.