Przygotowywanie kiszonek to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania zapasów karmy dla zwierząt a zwłaszcza bydła na zimę. Polega ono na pakowaniu skoszonej trawy w specjalne baloty, owijane folią która później ulega procesowi kiszenia, stając się najlepszym typem karmy dla zwierząt. Chcąc zapewnić w naszym gospodarstwie właściwą ilość kiszonki na cały rok, powinniśmy dokładnie przemyśleć jaki typ folii będzie do tego najlepszy.
Kiszona trawa, czyli odpowiednie zapakowanie kiszonek
Aby kiszonka była odpowiednio zabezpieczona i miała właściwe warunki w których zajdzie proces kiszenia, niezbędne będzie zakupienie właściwej folii w którą zostaną owinięte gotowe baloty. Gruba folia kiszonkarska zapewni nie tylko odpowiednie opakowanie dla balotów lecz także będzie stanowiła ochronę przed zbytnim oddziaływaniem słońca. Mówiąc o doborze rodzaju takiej folii, należy zwrócić uwagę na jej kolor. Najlepiej jeśli będzie w odcieniu bieli, gdyż zapewni to najlepsze odbicie promieni słonecznych, co ma na celu zapobieganie powstawaniu wewnątrz balotów wysokiej temperatury, mogącej doprowadzić do ich samozapłonu. Dzięki zapakowaniu kiszonki w taką folię, będziemy mogli ułożyć je w dowolnym miejscu na terenie całego gospodarstwa bez obawy, że negatywne warunki atmosferyczne wpłyną na jej jakość. Warto pamiętać jednak o doborze jej właściwej ilości, która umożliwi nam owinięcie dowolnej ilości gotowych balotów kiszonki.
Folie używane do owijania kiszonki posiadają specyficzne właściwości, pozwalające na zachowanie świeżości zapakowanego pokarmu dla zwierząt a także odpowiednich warunków dla procesu kiszenia. Wybierając folię kiszonkarską, będziemy mogli być spokojni o przygotowane zapasy karmy które na pewno zachowają swoje właściwości.