Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko chorób

Zdrowe odżywanie jest sposobem odżywiania, które polega na przyjmowaniu zdrowych substancji do organizmu. Stosowane jest by organizm lepiej funkcjonował, by poprawić swoje samopoczucie lub zdrowie.

Co wspólnego z otyłością ma kardiolog,a co endokrynolog?

KardiologKardiolog jest lekarzem zajmującym się chorobami sercowo-naczyniowymi, ich rozpoznaniem oraz leczeniem. Otyłość jest powodem wielu chorób sercowo-naczyniowych. Otyłość to namiar tłuszczu w organizmie. Ryzyko zgonu u osób otyłych z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest 2-3 razy wyższe niż u osób szczupłych. Nadwaga już w okresie dojrzewania sprzyja w 130% wzrostem możliwości zgonu wieńcowego. Zmniejszenie wagi przez osoby otyłe może zapobiega lub zmniejszyć wystąpienie chorób wieńcowych, również może to poprawić funkcje rozkurczowe lewej komory serca. Wzrost masy tłuszczowej u większości osób otyłych jest związanych z powiększeniem rozmiarów komórek tłuszczowych. Natomiast utrata masy tłuszczowej jest związana z pomniejszeniem się tych komórek, a nie ze spadkiem ich liczby. Zależność między chorobami serca a otyłością może powodować szczególne rozmieszczenie nadwyżki tkanki tłuszczowej. Endokrynolog jest lekarzem zajmującym się gruczołami wydzielania wewnętrznymi organizmu. Czasem przyczyna otyłości mogą być:

  • niedoczynność tarczycy,
  • hipogonadyzm,
  • nadczynność nadnerczy.

U osób, u których występują te choroby, nie ma się do czynienia z typowym nadmiarem tkanki tłuszczowej. Jeśli ma się do czynienia z niedoczynnością tarczycy, to zwiększona waga jest częściowo efektem obrzęków. Jeśli chodzi o nadczynność nadnerczy to zwiększonej ilości tkanki tłuszczowej również towarzyszy zanik masy mięśniowej kończyn.

Żywność ekologiczna elementem walki z chorobami

Zdrowa żywnośćŻywność ekologiczna jest to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, bez pestycydów oraz nawozów sztucznych. Ekologicznej żywności nie można mylić ze zdrową żywnością, jest pojęciem bardziej marketingowym. Zdrowa dieta to taka, która jest bogata w rozmaite produkty spożywcze. W skład takiej diety powinny wchodzić owoce, warzywa, ryby, chude mięso, drób, produkty mleczne z niska zawartością tłuszczu. Pokarm powinien dostarczać niezbędne witaminy i minerały oraz produkować energię, która jest potrzebna do przemian metabolicznych. Większość flawonoidów oraz witamin jest pochodzenia roślinnego i pomimo, że nie wytwarzają energii to są aktywatorami przemian metabolicznych w komórkach. Minerały i witaminy jako suplementy diety są polecane tylko w szczególnych warunkach. Aby żywność miała wpływ na zdrowie warto pożywiać się składnikami pochodzenia roślinnego, ograniczać za to spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa. Czerwone mięso oraz tłuszcz zwiększają możliwość zachorowania na raka jelita. W codziennych posiłkach zaleca się ograniczenie spożywania mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele warzyw posiada zdolność usuwania toksyn z organizmu. Soja jest produktem, który jest dobrym źródłem białka, poza tym zawiera substancje, która wstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Produkty spożywcze, które wymagają obróbki termicznej najlepiej gotować lub smażyć jak najkrócej. Dieta bogata w składniki warzywne oraz owoce w dużym stopni zmniejsza ryzyko rozwoju chorób.

Błonnik witalny wykorzystywany w diecie

Zdrowa żywność, owoceNa kwestie samopoczucia i zdrowia maja wpływ również nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Są odpowiedzialne przede wszystkim za odpowiedni wchłanianie substancji odżywczych. Aby dbać o jak najlepszą sprawność jelit może być pomocny błonnik witalny. Taki błonnik jest w pełni naturalnym suplementem diety uzupełniającym niedobory błonnika. Może on pomóc w funkcjonowaniu całego układu pokarmowego oraz wspomóc walkę z nadwagą. Błonnik witalny jest substancją w pełni naturalną, są to włókna roślin, nie trawione i nierozpuszczalne.

 


 Więcej informacji można znaleźć na stronach:


 Słowem podsumowania:

Zdrowie jest najważniejszym elementem życia. Zdrowa dieta pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz zapobiega i wstrzymuje rozwój chorób. Jest to jak na razie najtańszy sposób na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia jakiejś chorób.

Leave a Comment