Zdrowe mąki bezglutenowe

Któż z nas nie lubi zjeść ciasta z kremem, babeczki z pobliskiej cukierni, czy pizzy na grubym cieście. Jednak osoby z celiakią i nietolerancją na gluten mogą o tym zapomnieć. Ich dieta zawiera jedynie produkty be zawartości glutenu. 

Mąki w diecie bezglutenowej

mąka bezglutenowaGluten jest mieszaniną różnych białek pochodzenia roślinnego. Dotyczy on głównie pszenicy i jej odmian, żyta, czy owsa. Osoby chore na celiakię, lub mające nietolerancję na ten składnik, muszą się trzymać ścisłej diety bezglutenowej, która głównie polega na eliminowaniu z menu produktów i dań z glutenem. Najprościej zacząć od mąki, ponieważ spożywamy jej bardzo dużo w wielu daniach. Mąka bezglutenowa jest znacznie bardziej wartościowa niż popularna pszenna. Przede wszystkim jest kilka rodzajów mąk bezglutenowych, a najbardziej znane to mąka ryżowa, kukurydziana, jaglana, czy gryczana. Oczywiście może być jeszcze mąka kokosowa, migdałowa, czy z ciecierzycy, lecz one są rzadziej wykorzystywane. Trzeba pamiętać, że taki gatunek mąki nie będzie się na przykład w tracie zagniatania na ciasto tak samo zachowywać jak mąka pszenna, ponieważ to właśnie gluten powoduje, że ciasto się klei i daje uformować. W takiej sytuacji trzeba mąki mieszać, lub dodawać do ciasta więcej jaj, czy nawet zastąpić go bananem. Z każdym rokiem powstaje coraz więcej cukierni, które oferują swoim klientom różne bezglutenowe wypieki, które cieszą się sporym zainteresowaniem. Są one dużo zdrowsze i tak samo smaczne jak ich pszenne odpowiedniki. 

Z mąki bezglutenowej kukurydzianej, czy ryżowej, bez problemu zrobimy naleśniki, czy słodkie placuszki, które w niczym nie ustępują powszechnie znanym produktom. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów i inspiracji na szerokie zastosowanie mąki bezglutenowej.